35 min
4
Een pittige maaltijdsoep vol met vitamines
Nu het buiten kouder wordt, krijg ik weer zin in warme, kruidige soepjes. Deze Marokkaanse Harira is daar perfect voor! Vol smaak en met een rijke mix van linzen, kikkererwten, groenten een beetje pit door de peper en kruiden, geeft elke lepel een heerlijk verwarmend gevoel. Lekker met wat brood erbij en je bent klaar voor een heerlijk vullende maaltijd.
Ik proefde Harira voor het eerst toen ik het vasten verbrak in een Marokkaanse moskee in Amsterdam. Het was liefde op het eerste gezicht: wat een rijke, kruidige smaken! Sindsdien staat deze harira soep regelmatig bij mij op tafel. In dit blog deel ik een vegetarisch harira recept dat eenvoudig te maken is en heerlijk verwarmend smaakt.
Duik de keuken in, proef deze heerlijke soep en geniet ervan. Oftewel: besaha!
Wat is Harira soep?
Harira soep is een traditionele Marokkaanse maaltijdsoep die vooral tijdens de Ramadan wordt gegeten. Gezinnen breken het vasten eerst met een dadel en een glas melk en daarna volgt deze voedzame soep. Dat is ook logisch, want harira zit vol groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen. Het vult, hydrateert en geeft je nieuwe energie.
Harira maken: eindeloos variëren
Harira soep is een traditionele Marokkaanse maaltijdsoep die vooral tijdens de Ramadan wordt gegeten. Gezinnen breken het vasten eerst met een dadel en een glas melk en daarna volgt deze voedzame soep. Dat is ook logisch, want harira zit vol groenten, peulvruchten, kruiden en specerijen. Het vult, hydrateert en geeft je nieuwe energie.
Deze kruiden maken harira zo bijzonder
De kracht van een goede harira zit ‘m in de kruiden en specerijen. Denk aan:
Kurkuma
Kaneel
Gember
Komijn
Paprikapoeder
Verse koriander en peterselie
Deze mix zorgt voor die diepe, rijke smaak waar harira soep zo om bekend staat.
En zo maak je 'm:
Stap-voor-stap recept Harira soep:

Ingrediënten
- Olijfolie
- 1 witte ui
- 2 tomaten
- 1 rode peper
- 2 stengels selderij
- 1 winterpeen
- 1 citroen
- 1 el tomatenpurree
- 1 l water
- 1 blokje groentenbouillon
- 400 gr tomatenblokjes
- 400 gr kikkererwten
- 120 gram gedroogde linzen
- 80 gr bloem
- 1 tl kaneel
- 1,5 tl komijn
- 1 el ras el hanout
- 1 laurierblad
- 1 tl zwarte peper
- zout naar smaak
- 0,5 bosje peterselie
- 0,5 bosje verse koriander
Instructies
- Snijd de ui, rode peper, selderij, winterpeen, tomaten, peterselie en koriander fijn. Heb je een blender of Nutribullet? Dan gaat dit extra snel.
- Verhit een scheut olijfolie in een grote soeppan. Voeg de kruiden toe en bak kort op laag vuur tot ze beginnen te geuren.
- Doe de ui, rode peper, selderij, winterpeen, tomaten en tomatenpuree in de pan. Fruit dit ongeveer 5 minuten mee.
- Voeg de koriander, peterselie, laurierblad en tomatenblokjes toe. Roer goed door en bak kort mee.
- Schenk 1 liter water in de pan en voeg het bouillonblokje toe.
- Voeg de linzen en bloem toe. Laat de soep 40 minuten zachtjes koken, totdat de linzen gaar zijn.
- Voeg de kikkererwten toe en kook ze nog 10 minuten mee.
- Breng de Harira op smaak met zout, peper en het sap van een citroen.
- Garneer de soep met verse koriander en eventueel een lepel Griekse yoghurt voor een frisse tegenhanger.
Eet je veganistisch? Maak ‘m helemaal plantaardig door de halloumi weg te laten of te vervangen door gebakken tofu.
Tip!
Voeg Couscous toe voor extra vulling! Heb je zin in vlees? Begin dan je soepje met het ruien van (lams)gehakt en voeg daarna de kruiden toe.
Ben je dol op soepen met een verhaal? Dan vind je dit recept vast ook interessant: Turkse kippensoep (Tavuk Çorbası)
Wil je vaker zulke wereldse comfortgerechten ontdekken? Volg me op Instagram via @panopreis voor meer recepten, kookinspiratie en verhalen van over de grens.



